Randevusuz Amerika Vizesi

Randevusuz Amerika Vizesi

ABD Göçmenlik Kanunun (Immigration Act) 01 Temmuz 1924 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte ABD’ye giriş yapmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının ABD toprakları dışında ve yetkili ABD misyonları nezdinde ziyaret maksatlarına uygun kategorilerde vize başvurusu yapmaları ve ülkeye girişleri sırasında onaylı vizelerini ibraz etmeleri koşulu ABD’ye seyahat sürecinin en temel, aynı zamanda da en zorlayıcı gerekliliği haline gelmiştir.

Kendine özgü uygulamaları ile birçok alanda diğer ülkelerden (bazen olumlu bazen de olumsuz anlamda) ayrışan ABD, vize başvuru süreçlerinde de farklı ve belli açılardan zorlayıcı birtakım uygulamalar benimsemiş ve istikrarlı bir şekilde bu uygulamaları sürdürmüştür.

Bu yazımızda Göçmenlik Esaslı Olmayan (non-immigrant) vize başvurularında ABD’nin diğer ülkelerden ciddi anlamda ayrıştığı ve aynı zamanda ABD vize başvuru sürecinin en temel aşaması olan ABD Vize Randevularını ele alacağız. Yazımızda öncelikle ABD Vize Randevusu Sürecine genel hatları ile değinecek, daha sonra güncel randevu tarihleri ve ileri tarihli randevuları değiştirme (öne çekme) olanak ve yolları ile ilgili bilgileri paylaşacağız. Son olarak mevcut koşullarda ciddi anlamda önem kazanmış olan Randevusuz Vize (Personal Appearance Waiver) seçeneğinin detaylarını sizlerle paylaşacağız.

ABD Vize Başvurularında Randevu Süreci

ABD Vize Randevu süreçlerindeki en temel farklılık, vize randevularının doğrudan ilgili elçilik tarafından veriliyor olması ve randevuların yine ilgili elçilik tesislerinde ve elçilik çalışanları tarafından icra ediliyor olmasıdır. Dolayısıyla başvuru sahipleri doğrudan vize başvurularını değerlendirip karara bağlayacak yetkili ile muhatap olmaktadırlar (ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Kanunu INA 104. madde a fıkrası uyarınca ilgili elçilik çalışanları vize başvurularını kabul veya ret etmeye tam yetkilidirler). Birçok ülke, vize süreçlerindeki idari yükü hafifletmek ve aynı zamanda başvuru sahipleri ile elçilik çalışanları arasındaki fiziki teması kesmek suretiyle başvuruların evrak üzerinden ve daha objektif bir şekilde değerlendirilmesini mümkün kılmak maksadıyla randevu işlemlerini aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirirken ABD söz konusu sürecin tamamını ülkede yerleşik diplomatik misyonları üzerinden yürütmektedir. ABD’nin uzun yıllardır uygulamakta olduğu bu sistemi değiştirmek için yakın gelecekte herhangi bir adım atmayacağı değerlendirilmektedir.

Mevcut uygulama başvuru sahiplerine doğrudan başvurularını değerlendirecek yetkili ile muhatap olma ve kendilerini ifade etme olanağı tanımakta ve ayrıca evrak yükünü ciddi anlamda azaltmaktadır. Öte yandan vize süreçlerine ilişkin idari ve teknik detaylara tam anlamıyla vakıf olamamaları, stres ve heyecan gibi nedenlerle kendilerine yöneltilen sorulara tam anlamıyla tatmin edici cevaplar sunamama ihtimalleri başvuru sahipleri için vize reddi gibi ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Randevu öncesi profesyonel destek almış olmanın söz konusu riski azaltmak adına ciddi yarar sağlayacağı değerlendirilmektedir.

ABD Vize Başvuru sürecini ve bu sürecin en önemli aşamalarından biri olan vize randevularını genel hatları ile inceleyecek olursak;

  • Göçmenlik Esaslı Olmayan (non-immigrant) vize başvurularında sürecin ilk aşaması DS-160 Vize Başvuru Formunun doldurulmasıdır. Başvuru sahipleri ancak bu formu uygun şekilde doldurup onayladıktan sonra randevu alabilmektedirler. Birçok başvuru sahibi tarafından önemsiz bir formalite olarak değerlendirilen DS-160 Formu, esas itibari ile başvuru sahiplerinin vizeye konu seyahatlerine ilişkin ana detayların, genel profillerinin ve bulundukları ülkedeki koşularının başvuruyu değerlendirecek makama uygun şekilde sunulması noktasında büyük önem arz etmektedir.
  • DS-160 formunu doldurup onayladıktan sonra başvuru sahiplerinin öncelikli olarak ABD Vize Randevu sisteminde (usvisa-info.com) bir hesap açmaları gerekmektedir. Hesap açıldıktan sonra başvuru sahipleri gerekli bilgileri girip vize ücretini ödeyerek uygun tarihli bir randevu alabilmektedirler. Mevcut durumda pandemi koşulları nedeniyle form doldurma aşamasında hangi diplomatik misyon seçilmiş olursa olsun (Ankara veya İstanbul) randevu aşamasında farklı diplomatik misyon seçilebilmektedir; ancak, alınan son kararlar gereği ABD Ankara Büyük Elçiliği F, M ve J kategorileri dışındaki göçmenlik esaslı olmayan vize türleri için randevu vermemekte, geçmiş dönemde verilmiş olan randevuları ise iptal etmektedir. Dolayısıyla, göçmenlik esaslı olmayan kategorilerde başvuru yapanların randevu için ABD İstanbul Konsolosluğunu tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.
  • Randevu alındıktan sonra yapılması gereken ise sistem tarafından düzenlenen talimatlara uygun olarak zorunlu ve destekleyici belgeleri hazırlamak ve randevu gününde bu belgeler ile elçilikte hazır bulunmaktır. Söz konusu talimatlarda zorunlu belgeler liste halinde sunulmuş olsa da destekleyici belgeler için net bir liste yer almamakta; ancak, başvuru sahiplerinden kendi koşulları ve seyahat maksatları doğrultusunda uygun nitelikli belgeleri dosyalarına dahil etmeleri beklenmektedir. Destekleyici belgeler; seyahat maksadını, seyahat sonrası ülkeye dönüşü gerekli kılacak zorlayıcı bağları ve seyahat masraflarını karşılamaya yeter düzeyde finansal kaynağa sahip olunduğunu ortaya koymalıdır. Başvuru dosyalarının muhteviyatının belirlenmesi aşamasında profesyonel destek alınması tavsiye edilmektedir.
  • Son aşama ise başvuru sonucunun öğrenilmesidir. ABD’nin diğer ülkelerden ayrıştığı bir diğer önemli konu da budur. Başvuru sahiplerine vize başvurularının sonucu randevuları esnasında tebliğ edilmekte ve vize başvuruları kabul edilenlerin pasaportları vize basımı için teslim alınmaktadır. Başvuruları ret edilenlere ise matbu bir ret mektubu verilmektedir. Çok istisnai durumlarda başvuru sahiplerinin dosyaları idari incelemeye sevk edilmekte; ancak burada yine idari prosedürler gereği başvuru sonucu sisteme ret olarak işlenmektedir. Başvuru sahipleri kesin sonuç için daha sonra bilgilendirilmektedirler. 6 aya kadar sürebilen idari inceleme sürecinde başvuru sahiplerinden ilave bilgi ve/veya belge talep edilebilmektedir; dolayısıyla başvuru sahiplerinin başvuru formunda beyan ettikleri e-posta adresine sürekli erişim olanağına sahip olmaları ve bu e-posta adresini aktif olarak kullanıyor olmaları önem arz etmektedir. Bu aşamaya ilişkin bir diğer önemli husus da ret ile sonuçlanan başvurulara karşı itiraz yoludur. ABD’nin Schengen ülkelerinden ayrıştığı önemli konulardan biri de göçmenlik esaslı olmayan kategorilerde yapılan ABD Vize Başvuruları için itiraz süreci işletilememesidir. Her ne kadar doğrudan itiraz edilemiyor olsa da alınan ABD vize retlerine karşı itiraz kapsamlı yeni bir başvuru yapılarak ve bu başvuruda bir önceki ret kararına karşı kapsamlı bir savunma sunularak fiili bir itiraz süreci işletilebilmektedir. Bu noktada en kritik husus yapılacak olan itiraz kapsamlı başvurunun zamanlamasıdır. Her ne kadar ABD vize başvurularında sunulan ret mektupları bahse konu ret kararına ilişkin detayları içermiyor olsa da yapılacak profesyonel inceleme neticesinde redde neden olan hususlar tespit edilebilmekte ve bu hususların uygun şekilde savunulabilmesi için başvuru sahibinin genel koşullarında birtakım değişiklikler olması gerekiyor ise itiraz kapsamlı başvuru için bir müddet beklenmesi tavsiye edilebilmektedir. Konuya ilişkin detaylı bilgi için lütfen Göçmenlik Hukuku Uzmanlarımız ile irtibata geçiniz.

Güncel ABD Vize Randevu Tarihleri ve Randevu Tarihini Öne Alma

Pandemi koşulları ve idari işleyişe bağlı birtakım olumsuzluklardan dolayı, mevcut durumda ABD vize randevu tarihleri ileri tarihli olarak verilmektedir (başvuru kategorisine göre farklılıklar söz konusu olabilmektedir).

Bu durum her ne kadar fiili bir vize başvuru yasağı gibi görünse de ileri tarihli vize randevularını öne çekmek için işletilebilecek bir mekanizma ve bunun yanı sıra pratik birtakım yöntemler bulunmaktadır. İleri tarihli randevular için yapılacak ilk işlem Hızlandırılmış Randevu (Expedited Appointment) talebinde bulunmaktır. Bu talebin kabul edilmesi için aciliyet arz eden bir seyahat gerekçesinin var olması gerekmektedir. Düğün, doğum ve eğitim başlangıç tarihi gibi gerekçelerin aciliyet gerektiren durumlar olarak değerlendirilmeyeceği ifade edilmiş olsa da her dosyanın kendi koşulları çerçevesinde ele alınacağını ve dolayısıyla belirli bir tarih itibariyle ABD’de bulunmak zorunda olan herkesin hızlandırma talebinde bulunmasında yarar olduğunu belirtmek isteriz.

Randevu Hızlandırma talebinin ret edilmesi durumunda başvuru sahiplerinin tek seçeneği düzenli olarak randevu sistemini takip etmek ve yakın tarihli randevuların açılması halinde mevcut randevularını öne çekmek olacaktır. Seyahat yasakları sonrasında ABD vize başvurularının alınmaya başladığı tarihten bu yana (rutin ve düzenli bir uygulama olmamakla birlikte) belirli aralıklarla randevu sisteminde yakın tarihli randevuların açıldığı ve ileri tarihli randevuların öne çekilebildiği görülmüştür. Konuya ilişkin detaylı bilgi için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

Randevusuz Amerika Vizesi

Randevu sisteminde yaşanmakta olan aksaklıklar sadece belirli koşulları sağlayan başvuru sahipleri için uygulanmakta olan Randevusuz Amerika Vizesi seçeneğini ön plana çıkarmıştır. Bu konuya ilişkin detaylara geçmeden önce Randevusuz Amerika Vize Başvurusu (Personal Appearance Waiver) için en önemli hususun randevu sisteminde başvuru sahiplerine yöneltilen sorulara uygun cevaplar verilmesi olduğunu belirtmekte yarar vardır. Randevusuz ABD Vizesi (Personal Appearance Waiver) hakkından yararlanabilecek başvuru sahipleri aşağıda sıralanmıştır.

  • 14 Yaş Altı Başvuru Sahipleri (14. doğum gününü geçirmemiş olmalıdır).
    • Ebeveynlerinden en az biri başvuru yapılan kategoride geçerli bir vizeye sahip olan 14 yaş altı başvuru sahipleri randevusuz vizeye müstahaktırlar.
  • 79 Yaş Üstü Başvuru Sahipleri (80 yaşından gün almaya başlamış olmalıdır).
    • 79 yaş üstü tüm başvuru sahipleri randevusuz vizeye müstahaktırlar.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya Türkiye’de daimi oturum sahibi olup da;

  • Başvuru yapmakta olduğu kategoride 14 yaşından daha büyük olduğu bir tarihte ABD vizesi alan ve bu vize başvurusunda 10 parmak izi alınan (ten-printed),
  • Mevcut durumda bahse konu vizesinin geçerlilik tarihi henüz dolmayan veya son 48 ay içinde dolan,
  • Ad-soyad, doğum tarihi ve doğum yeri gibi temel bilgilerinde herhangi bir değişiklik olmayan başvuru sahipleri randevusuz vizeye müstahaktırlar.

Randevusuz vize başvurusuna müstahak başvuru sahiplerinin yapmaları gereken tek şey kendileri için belirtilen belgeleri, yine kendileri adına sistem tarafından düzenlenmiş olan kurye kâğıdı ile ilgili elçiliğe göndermek ve başvuru sonucunu beklemektir. Konuya ilişkin detaylı bilgi için iletişim sayfamızda yer alan telefon numaraları üzerinden bizimle iletişime geçebilir, [email protected] adresinde bizlere e-posta ile ulaşabilir veya bizleri ofisimizde ziyaret edebilirsiniz.

Categories

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)